Att välja antal megapixlar?

Valet av upplösning på kamerans sensor bör göras utifrån brukarens behov och förväntningar. Eftersom flera faktorer spelar in, har antalet pixlar inte en avgörande betydelse men det sätter de teoretiska övre gränserna i format.

Tumregeln vid förstoring/utskrift på fotopapper är att det krävs ca 300 pixlar/tum (ppi) eller 120 pixlar/cm för en god återgivning. När det gäller bild som skall tryckas kan man gå betydligt längre, eftersom t ex offsettryck ändå inte klarar att återge samma höga bildkvalitet som fotopappret. Tumregeln vid offsettryck är istället att man utgår från tryckets rastertäthet i linjer per tum (lpi).

Utifrån en digital bild från en 8 MP-sensor i den professionella klassen och ett optiskt väl presterande objektiv kan man således – med bibehållen bildkvalitet – grovt räknat göra förstoringar i hög fotokvalitet i format upp till ca 30×20 cm, så länge bilden inte beskärs. Ökad grad av förstoring ger sedan en successivt avtagande bildkvalitet. Samma bild kan användas i högkvalitativt offsettryck (150 lpi) i format upp till ca 40×27 cm. I dagstidningstryck (85 lpi) och motsvarande förutsättningar går det bra att förstora bilden ända upp till ca 60×40 cm och till och med större.

Vad som här sagts gäller för återgivning i hög kvalitet vid ett betraktningsavstånd som sträcker sig till normalt läsavstånd. Vid större betraktningsavstånd eller lägre krav på kvalitet i återgivningen kan man naturligtvis förstora betydligt mer. Man ska dock inte räkna med att man får ut 8 MP per kanal från digitalkameran, då det över sensorn ligger en filtermosaik bestående av ömsom rött, grönt och blått. Oftast används ett Bayerfilter med dubbelt så många ccd-element infärgade med grönt, som med rött eller blått. Det betyder att den verkliga upplösningen på rådatan från den röda och blå kanalen endast innehåller 25% av pixelinformationen från sensorn. Genom interpolation skapas sedan den slutliga bilden med 8 MP i varje kanal (rgb). Professionella studiokameror har ofta en funktion med flerskottexponering, med vars hjälp man uppnår full upplösning i varje kanal.

För bildskärmsåtergivning (Internet) räknar man med 72 ppi, vilket är ett bra medelvärde på standardbildskärmars upplösning.

Denna artikel omfattas av GNU Free Documentation License. Den använder sig av material från en Wikipedia.


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /var/www/digitalkameror.se/public_html/cms/wp-includes/formatting.php on line 4336

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /var/www/digitalkameror.se/public_html/cms/wp-includes/formatting.php on line 4336
Posted on Categories Köpa digitalkamera, Teknik